About

 

Logline

Een korte film over de 9 jarige Stefan wiens leven op het punt staat te veranderen wanneer hij een ster vangt op zijn balkon.

Synopsis

Een week voor zijn verjaardag maakt de fantasievolle Stefan iets wonderlijks mee. Op een slapeloze nacht staart hij vanaf zijn balkon naar de sterrenhemel. Op deze avond lijken de sterren dichterbij te staan dan normaal. Wanneer Stefan een vallende ster ziet, grijpt hij een weckpot en houdt hem in de lucht. Een tweede vallende ster valt. Hij kan zijn ogen niet geloven! Stefan heeft een Ster gevangen.

Eigenlijk heeft hij niemand om dit bijzondere voorval mee te delen. Daarom verstopt Stefan de Ster onder zijn bed. Op school tekent hij dingen in zijn schrift die vooral over astronomie gaan. Hij dagdroomt over wat hij onder zijn bed heeft verstopt. In de bibliotheek zoekt Stefan in ingewikkelde boeken over de sterrenkunde, maar kan niets vinden over gevangen sterren.

De relatie tussen Stefan’s ouders staat al op het randje van de afgrond. En ook de verhoudingen tussen Stefan en zijn vader is niet al te best. Als man van status heeft zijn vader dat fantasiewereldje van Stefan nooit begrepen. Alle spanningen binnen het gezin komen tot een uitbarsting tijdens het avondeten. Zijn vader wordt boos wanneer Stefan vertelt dat hij een Ster gevangen heeft. De ruzie tussen Stefan en zijn vader wordt zijn moeder te veel en een extreme ruzie tussen Stefan z’n ouders ontstaat en houdt niet op. ’s Avonds volgt Stefan deze ruzie verdrietig van bovenaan de trap. Op zijn kamer pakt hij de weckpot onder zijn bed vandaan en kijkt naar de spectaculaire lichtshow die de Ster in de pot laat zien. Zou het soms hierdoor komen?

’s Nachts worden zijn balkondeuren opengesmeten en krijgt Stefan bezoek van een immense lichtbron. Het is een Ster. Hij is op zoek naar zijn dochter. Een tikkeltje verward en angstig verzwijgt Stefan dat hij de gevangen Ster onder zijn bed heeft verstopt. Voor de vinder van zijn dochter vervult de Ster één wens. Nadat de Ster weer verdwijnt blijft Stefan in het donker achter.

De dag erna doet Stefan nog meer onderzoek naar sterren in de sterrenwacht. Wanneer hij door de telescoop kijkt, ontdekt hij een nevel die zijn eigen toekomst wel lijkt te verbeelden! Hij ziet zijn ouders ruzien, hoe ze scheiden, hoe verdrietig hij zelf is. Hij weet nu wat hem te doen staat. Hij moet iets aan de ruzie tussen zijn ouders doen! Thuis probeert hij de situatie tussen de ruziënde ouders uit te leggen, maar ze willen niet luisteren en Stefan geeft de hoop op. ’s Avonds voor het slapen gaan staat Stefan op zijn balkon. Zijn moeder komt erbij staan. Stefan fantaseert hardop dat zijn ouders bij elkaar blijven, maar hier wordt zijn moeder alleen maar verdrietiger van. Hij voelt zich schuldig omdat het hem niet lukt om zijn ouders weer gelukkig te krijgen. Zijn moeder zegt dat hij hier niets aan kan doen.

’s Nachts pakt Stefan de weckpot weer. Het licht begint te verzwakken. Dan kan Stefan het goed zien. Er ligt een mooi blond meisje van Stefans leeftijd in een glitterjurk in de weckpot. Ze lijkt te stikken. Direct besluit Stefan de Ster los te laten op het balkon. Met een gigantische kracht en lichtflits schiet de Ster eruit, de sterrenhemel in. Enkele momenten later verschijnt de grote Ster die Stefan vraagt waarom hij de Ster verstopt had. Stefan legt uit dat hij trots op zijn vangst was, maar niet wist dat hij iemand gevangen hield en deze verstikking zou haar fataal worden. Hij beseft nu dat de Ster problemen met zich meebracht: zijn vader werd boos op hem en dat maakte zijn moeder verdrietig.

Dan mag Stefan alsnog zijn wens doen. Hij wenst dat hij met de Ster mee de hemel in kan, weg van zijn ruziënde ouders. Hij denkt dat hij de boosdoener is. Als hij weg is, komt alles goed. De grote Ster zegt hem dat hij alleen maar op de rand van het balkon hoeft te staan en zijn hand uit hoeft te steken. Een hand verschijnt in de lichtbron. Stefan balanceert met moeite op de rand van het balkon en steekt zijn hand uit. Dan glijdt hij uit.

STEFAN_thumb